Nezařazené

Ako variť v tretej fáze ketodiet

Zvládli ste úspešne prvé dve fázy bielkovinovej diéty, a teraz so môžete dopriať aj fajnové normálne, varené jedlá. Aj keď máte povolené zemiaky, ryžu a niektoré druhy mäsa, musíte si dať pozor na to, ako budete jednotlivé pokrmy dodržiavať. Cukry a tuky sa totiž neraz ukrývajú aj v takých potravinách, na ktoré by ste to nikdy nepovedali. Fialové baklažány, zelené a červené papriky.jpg

Príprava mäsa

  • Pri príprave mäsa nepoužívajte žiaden tuk. Jediný druh tuku, ktorý je povolený, je olivový olej, no chutné mäso pripravíte aj bez neho. Zaobstarajte si kvalitnú panvicu a mäso pripravujte na sucho.
  • Najlepším spôsobom úpravy mäsa sú steaky. Pri nich nepotrebujete olej a ani žiadne iné dochucovanie mäsa. Postačí vám čierne korenie a soľ. Veľmi chutným receptom je napríklad hovädzie mäso na hubách a baklažánu Prodietix.
  • Mäso s omáčkou si nechajte až na obdobie po diéte.
  • K mäsu jedzte radšej zeleninu. Tak si budete môcť svoje povolené potraviny rozdeliť na dva chody v priebehu dňa.

Prílohy

  • Zemiaky pripravujte iba v osolenej vode.
  • Ak si ich chcete upiecť, nepoužívajte nič iné, ako je trochu olivového oleja. Na pekáč môžete položiť papier na pečenie, pri ktorom nemusíte použiť žiadny lej ani iný tuk.
  • Do zemiakovej kaši nepoužívajte maslo, mlieko ani smotanu.
  • Ryžu nepražte, ale varte vo vode. Taktiež môžete použiť trošku olivového oleja.

Kuriatka – huby v prútenom košíku.jpg
Strukoviny

  • Povolené strukoviny len varte.
  • Na zlepšenie chute ich pokvapkajte olivovým olejom a poriadne osoľte.
  • Chuťovo sa k strukovinám hodia rôzne bylinky, napríklad rozmarín, tymian alebo petržlenová vňať.
  • Strukoviny môžete pokvapkať šťavou z citróna, ktorá z nich vytiahne vitamín C.

Zelenina

  • Zeleninu si pripravujte taktiež bez tuku.
  • Poriadne ju soľte a miešajte s kvalitným olivovým olejom.
  • Zeleninu môžete spracovať aj do formy polievok. Pri ich príprave však nepoužívajte žiadne maslo, mäso a cestoviny.